EU-Rengasmerkintä

Mitä sinun tulee tietää EU-rengasmerkinnästä

Kaikki Euroopan Unionissa myydyt renkaat ovat varustettava EU-rengasmerkinnällä.  Uusi EU-rengasmerkintäjärjestelmä – joka astuu voimaan 1. toukokuuta 2021 – tarjoaa kattavampaa tietoa valituista renkaista ja kattaa myös raskaiden ajoneuvojen renkaat.  Se tarjoaa objektiivista, luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa renkaan kolmen tärkeän  suorituskykyominaisuuden perusteella: vierintävastus, ja siten polttoainetehokkuus, märkäpito ja ulkoinen vierintämelu. Lisäkuvakkeet osoittavat renkaan soveltuvuuden vaikeisiin talviolosuhteisiin (3PMSF kuvake) ja/tai sen jääpito-ominaisuudet, joista jälkimmäinen koskee vain henkilöautonrenkaita.

Uusi merkintäjärjestelmä kattaa henkilöautojen sekä linja- ja kuorma-autojen renkaat. Lisätietoja uudesta EU-rengasmerkintäasetuksesta saat Euroopan komission viralliselta  verkkosivustolta.

EU-merkinnän ja lisäkuvakkeiden ymmärtäminen auttaa kuljettajia ja kalustovastaavia tekemään tietoon perustuvia päätöksiä renkaisiin liittyvään liikenneturvallisuuteen, CO2-päästöjen vähentämiseen ja parempaan polttoainetaloudellisuuteen liittyen.

Huomioithan, että polttoaineen kulutus ja liikenneturvallisuus riippuu vahvasti tien kunnosta ja sääoloista, ajoneuvon tyypistä ja varsinkin ajotavasta.

Hyvä märkäpito parantaa liikenneturvallisuutta

1. Märkäpito

Varma pito märällä ajoalustalla on ratkaisevan tärkeää turvallisessa ajamisessa. Märkäpidon luokitus osoittaa renkaan suorituskyvyn märissä olosuhteissa ja suorituskyky luokitellaan luokasta A luokkaan E. Korkea luokitus tarkoittaa lyhyitä jarrutusmatkoja märillä teillä. 

Polttoainetehokkuus

2. Polttoainetehokkuus

Renkaan vierintävastuksesta riippuen, sen polttoainetehokkuus vaihtelee luokasta A (mikä tarkoittaa parasta polttoainetaloutta) aina luokkaan E. Polttoaineen kulutuksella on tärkeä merkitys taloudellisesta ja ekologisesta näkökulmasta. Pienellä polttoaineen kulutuksella on myönteinen vaikutus ajoneuvon ja erityisesti raskaiden ajoneuvojen hiilijalanjälkeen. 

Melutaso

3. Melutaso

Renkaan aiheuttama ulkoinen vierintämelu, mitattuna desibeleissä. Rengasmerkinnässä melutaso on luokiteltu luokasta A aina luokkaan C.

Kuvakkeet

Vaativien talviolosuhteiden ja jääpidon lisäkuvakkeet

Vakiomerkinnän lisäksi, on olemassa myös lisäkuvakkeita, liittyen suorituskykyyn vaikeissa talviolosuhteissa (3PMSF) ja/tai jääpitoon (vain henkilöautot/C1-renkaat).

Kuvake vaikeisiin talviolosuhteisiin (3PMSF) soveltuville renkaille näytetään määritetyissä talviolosuhteissa testatuille talvi- ja all-season -renkaille, jotka täyttävät vaaditun vaikeiden talviolosuhteiden suorituskyvyn.

Jääpito-kuvake näytetään määritetyissä jääpitotesteissä testatuille talvirenkaille, joissa on erinomaiset jääpito-ominaisuudet. Nämä renkaat ovat kehitetty nimenomaan lumisille ja jäisille tienpinnoille ja soveltuvat käyttöön ankarissa talviolosuhteissa (kuten Pohjoismaiden talviin). Hyvän jäänpidon omaavat renkaat ovat kehitetty nimenomaan talviolosuhteisiin, ja lämpimämmissä olosuhteissa suorituskyky varsinkaan märkäpidon, käsittelyn tai kulumisen osalta ei välttämättä ole optimaalinen.

 

Miten vierintävastus liittyy polttoainetehokkuuteen?

Pyörimisliikkeessä renkaat joustavat tietä kohden ja poispäin tiestä, mikä aiheuttaa energiahäviön. Energiahäviön määrä korreloi renkaan vierintävastuksen kanssa. 

Renkaat joissa on pieni vierintävastus ovat kaikkein energiatehokkaimmat, mikä tarkoittaa, että vähemmän energiaa – ja näin ollen polttoainetta – tarvitaan liikuttamaan ajoneuvoa. 

Renkaat vastaavat 20–30 % ajoneuvon polttoaineen kulutuksesta. Siksi energiatehokkaiden renkaiden hankkiminen säästää polttoainekuluissa.

 

Vinkit polttoainetehokkuuden ja liikenneturvallisuuden parantamiseksi:

  • Ympäristötietoinen ajaminen voi vähentää polttoaineen kulutusta huomattavasti;
  • Säilytä aina turvaväli edessä olevaan ajoneuvoon;
  • Tarkista renkaat mahdollisen epätasaisen kulumisen osalta, varsinkin eturenkaiden reunoilta. Epätasainen kuluminen saattaa viitata suuntaus- tai jousitusongelmiin, mikä kasvattaa polttoaineenkulutusta ja aiheuttaa renkaiden nopeampaa kulumista;
  • Vältä kovaa kiihdyttämistä tai hidastamista; tämä kasvattaa sekä polttoaineen kulutusta, että kuluttaa renkaita nopeammin;
  • Noudata ajoneuvovalmistajan ylläpitosuosituksia;
  • Lisäpaino kasvattaa polttoaineen kulutusta; tyhjennä säännöllisesti tarpeettomat tavarat autostasi.
Since 1915.
General Tire. A brand of Continental.